0 Kč
Produkt byl přidán do košíku
img
Ostatní produkty v košíku
produktů v košíku
Mezisoučet
0
  • 20. 12. 2023
  • #TIPY

BOŽSKÁ SLAVNOSTNÍ VEČEŘE

Večeře na Štědrý den je kouzelnou chvílí, kdy se zastaví čas. Alespoň dětem připadá nekonečná. My, dospělí, toužíme po tom, aby trvala co nejdéle a mohli jsme si vychutnat společné okamžiky s těmi, které milujeme. Jídlo připravené s láskou a nápadem jsou přece krásný způsob, jak vyjádřit své pocity.

PŘEDKRM: LOSOSOVÝ VĚNEC

Suroviny: 500 g uzeného lososa v plátcích, 10 křepelčích vajíček, 2 kostičky čerstvého smetanového sýra, svazek ředkviček, salátová okurka, výhonky mladého hrášku a řeřichy ve vaničce, mladý listový salát, snítky kopru, citrón, pečivo na tousty (bageta, ciabatta)

Postup: Na velký/servírovací talíř nejprve naskládejte listy salátu tak, aby tvořily malé misky a navazovaly na sebe. Do nich střídavě naaranžujte kousky uzeného lososa, ředkvičky nakrájené na tenké plátky a ozdobné spirálky salátové okurky. Tenké plátky z ní vytvoříte snadno škrabkou na brambory, celý plátek si pak obtočte kolem prstu a opatrně stáhněte. Lososa dochuťte citrónovou šťávou. Přidejte kopečky sýra, které snadno vytvarujete pomocí dvou čajových lžiček.

Křepelčí vajíčka uvařte natvrdo (cca tři a půl minuty). Ihned je zchlaďte ve studené vodě. Loupejte tak, že vajíčkem opatrně klepnete a jemně ho poválíte na utěrce, pak to jde relativně snadno. Oloupaná vajíčka rozkrojte podélně na poloviny a přidejte do věnce. Zasypte čerstvou řeřichou, přidejte i čerstvé výhonky mladého hrášku a snítky kopru, můžete jemně posolit a popepřit. Pečivo nakrájejte na tenké plátky, osmahněte na trošce olivového oleje a přidejte na talíř.

POLÉVKA: BYLINKOVÝ KRÉM

Suroviny: 1 hrst bazalky, 1 hrst rozmarýnu, 1 hrst tymiánu, 2 hrsti petrželky, mladého špenátu a libečku, kvalitní zeleninový vývar (ideálně domácí), 1 kelímek smetany ke šlehání (31%), 50 g strouhaného parmazánu, kousek másla a lžíce olivového oleje, sůl, pepř, toustový chléb 

Postup: V hrnci zahřejte olej a v něm rozpusťte máslo. Nahrubo nasekané bylinky jemně osmahněte, a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, vlijte smetanu, přidejte nastrouhaný parmezán, sůl a pepř, krátce provařte a rozmixujte ponorným mixérem. Vykrajovátkem ve tvaru hvězdičky vytvořte z toustového chleba různě velké toustíky a opečte na pánvi na kousku másla nebo pár kapkách oleje, případně v troubě. Polévku jimi ozdobte nebo naservírujte v hezké misce.

HLAVNÍ CHOD: ŘÍZEČKOVÉ JEDNOHUBKY Z VEPŘOVÉ PANENKY A BRAMBOROVÝ SALÁT S KOPREM

Suroviny na salát: 1 kg salátových brambor, 5 stonků řapíkatého celeru, dvě hrsti čerstvého kopru, 2 kelímky hustého jogurtu řeckého typu, podle chuti můžete přidat i několik lžic majonézy, sůl, pepř, trocha třtinového cukru, křepelčí nebo slepičí vejce´

Postup: Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Z řapíkatého celeru sloupněte tuhá vlákna: v řezu chyťte mezi nožem a palcem vlákno a stáhněte. Celer tak bude jemný a krásně křupavý. Každý stonek podélně překrojte napůl a pak celý pokrájejte příčně na co nejtenčí plátky. Kopr nasekejte nadrobno. Přidejte jogurt, majonézu, dochuťte solí, pepřem a cukrem. Dobře promíchejte a nakonec opatrně vmíchejte vajíčka uvařená natvrdo pokrájená na kousky přibližně stejně velké jako kostičky brambor. Nechte alespoň pár hodin odležet.

Suroviny na řízečky: větší vepřová panenka, 3-4 vejce, hladká mouka, strouhanka (můžete vyzkoušet i kukuřičnou), olej na smažení, citrón, napichovátka

Postup: Panenku, očistěte, pokud je to třeba, a nakrájejte na plátky silné asi 1,5 – 2 cm, lehce osolte. Připravte si mouku, rozšlehaná vajíčka s trochou sodovky a strouhanku. Obalte v klasickém trojobalu. Smažte ve vyšší vrstvě oleje z každé strany maximálně 3 minuty – panenka je křehká, libová, nenechte ji vysušit. Servírujte jako jednohubky: na každý řízeček položte kopeček salátu, ozdobte listem ze středu řapíkatého celeru a napíchněte na dřevěné napichovátko.

BRUSINKOVÝ DRINK

Suroviny: 300 ml brusinkového a nejlépe čerstvého mandarinkového džusu, pomerančový likér, vodka, čerstvé nebo mražené brusinky

Postup: Do větší nádoby nalijte brusinkový i mandarinkový džus. Podle chuti doplňte likérem a vodkou, dobře promíchejte a nalijte do plastových vánočních koulí, ze kterých odstraníte úchyt na háček. Brusinky v misce zasypejte cukrem a obalte je. Na dno každé sklenky dejte několik lžiček brusinek v cukru a na ně usaďte kouli naplněnou namíchaným drinkem. Před přípitkem drink nalijte z ozdoby na brusinky.

PUSINKOVÁ SNĚŽKA

Suroviny: 12 bílků, 660 g krupicového cukru, 6 lžiček octa, cca 500 g mražených malin, 2 krabičky čerstvých malin, 1 balení želatiny (6 plátků), větvičky čerstvého rozmarýnu, moučkový cukr na ozdobu, 1 l smetany ke šlehání (minimálně 33%), 3 ztužovače smetany (nebudou třeba, pokud použijete šlehačku s obsahem tuku 40%)

Postup: Počet bílků si rozdělte na etapy podle vašich možností – velikosti šlehače a trouby. Na jeden bílek počítejte s 55 g cukru, na 4 bílky je to 220 g. Bílky šlehejte a ve fázi, kdy začnou houstnout do sněhu, začněte přisypávat po menších dávkách odvážený cukr, mezitím kdykoliv přidejte dvě čajové lžičky octa. Šlehejte tak dlouho, dokud nebude sníh krásně lesklý, pevný a cukr nebude úplně rozpuštěný. Máte hotovo v okamžiku, kdy sníh drží tvar na metlách a pokud obrátíte mísu dnem vzhůru, nepohne se. Na pečicí papíry si obyčejnou tužkou nakreslete různě velké kruhy – využijte talíře, talířky, misky a do horních pater třeba skleničky nebo hrnky. Budete potřebovat minimálně 9 kruhů, můžete mít od každé velikosti 2 – 3. Pečicí papír obraťte nakreslenými kruhy dolů, určitě nedávejte připravený sníh přímo na tahy tužkou – a pomocí polévkové lžíce vrstvěte sníh do předkreslených šablon.

Troubu rozehřejte maximálně na 100 0 C – hmotu nebudete péct, ale spíše velmi pozvolna sušit. Pokud máte možnost, naplňte troubu několika plechy. Podle velikosti počítejte minimálně 2 hodiny na malé korpusy, na větší cca 5-6 hodin. Nesnažte se proces uspěchat a teplotu nezvyšujte, cukr by začal ve sněhu karamelizovat a pusinky by ztratily čistě bílou barvu. Hotovo máte ve chvíli, kdy je pusinka na povrchu pevná, pro jistotu zkontrolujte i spodní část. Po upečení nechte zcela vychladnout. Mražené maliny nechte povolit v rendlíku, přilijte trochu vody, doslaďte. Želatinu si připravte podle návodu. Maliny s vodou a cukrem zahřejte, jemně provařte a přimíchejte připravenou želatinu. Nechte chladnout, občas promíchejte. Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha.

Na velký talíř vrstvěte od největšího korpusu po nejmenší tímto způsobem: na pusinku naneste téměř po celé ploše šlehačku, na okraji nechte volný cca jeden centimetr (vytlačí se vahou vrstvení) a přelijte malinovou omáčkou. U třetího patra propíchněte dort špejlí uprostřed pro zpevnění a pak už pusinky na špejli napichujte. Pokračujte až k nejmenšímu kolečku. To můžete před pečením ozdobně upravit: vidličkou „vytahejte“ z kopečku sněhu malé špičky jako jehličí. Dozdobte čerstvými malinami a větvičkami rozmarýnu. Celé dílo poprašte moučkovým cukrem jako by právě začalo sněžit.

TIP

Zbytky toustového chleba, ze kterého jste vykrájeli hvězdičky, určitě nevyhazujte: můžete je využít na sváteční snídani! Chléb vložte do vymaštěné pánve, osmahněte a otočte. Do vykrojeného tvaru hvězdičky klepněte vejce – bílek se vám pravděpodobně nevejde úplně celý – tak opatrně, jinak by vejce přeteklo a hvězdičku zaplavilo. Dosmažte tak, aby byl bílek tuhý a žloutek jen jemně zatažený a uprostřed tekutý. Servírujte posypané jemně nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Zařiďte si svůj domov