Osobní odběry vždy zdarma
95 % produktů skladem
Milion spokojených zákazníků
Zavíráme prodejnu ve Znojmě
Košík 0.00 Kč
Produkt byl přidán do košíku
img
Ostatní produkty v košíku
produktů v košíku
Mezisoučet
0
  • 05. 06. 2024
  • #TIPY

PRAVÁ CHUŤ LÉTA

Možná máte doma gril, který vypadá spíš jako rekvizita ze sci-fi filmu s návodem k použití o velikosti kroniky města založeného Karlem IV. Denisa Bartošová se pro přípravu letního menu rozhodla použít pravý opak: ten nejjednodušší kotlíkový gril. Samozřejmě ho nejprve pečlivě očistila s pomocí horké vody, speciálního přípravku odstraňujícího připáleniny, kartáče a škrabky. Pokud usazeniny na mřížce odolávají, nechte ji odmočit v kbelíku nebo ve vaně a přidejte jedlou sodu. Ta umí zázraky, jak nám v podcastu LASKOMINY prozradila Kateřina Brožová z projektu Úklid pro klid. Čistou mřížku nebo rošt osušte a lehce potřete olejem. Grilování je sice báječné, ale vzniká při něm množství škodlivých látek, které mohou poznamenat i chuť. Stačí dodržovat pár základních pravidel a můžete hodovat bez obav. Maso ani přílohu není třeba „utopit“ v marinádě, která stéká na žhavé uhlíky a ty potom prskají a čoudí. Používejte alobal nebo speciální aluminiové misky, které vám také pomohou udržovat gril v čistotě. Dokonale vychladlý popel můžete využít na zahradě jako hnojivo.

PRAVÁ CHUŤ LÉTA

PRAŽMA S CITRÓNEM A ROZMARÝNEM

Je libo rybu? Pokud máte kvalitní suroviny – což by mělo být samozřejmostí nejen při grilování – stačí opravdu málo: sůl, pepř, bylinky, citrón. Na jednoduchém grilu připravujte ryby vcelku, filátka se budou přichytávat.

Suroviny: 2 pražmy (můžete nahradit pstruhem), asi 10 dkg másla, 4 lžíce olivového oleje, několik větviček rozmarýnu, sůl a koření na ryby podle chuti, 2 citróny

Postup:

Do změklého másla nadrobno nasekejte jednu větvičku rozmarýnu. Vymažte vnitřek ryb, přidejte 2 až 3 kolečka citrónů, ryby vně i uvnitř osolte a posypejte kořením. Pak je ovažte potravinovým provázkem – náplň drží uvnitř a s rybami se na grilu lépe manipuluje.

Připravte si mašlovačku: zbylé pevnější větvičky rozmarýnu zbavte ve spodní polovině jehliček (můžete je použít do olivového oleje) a v očištěné dolní části stáhněte k sobě provázkem nebo drátkem. Ponořte do změklého másla nebo olivového oleje a ryby při grilování průběžně potírejte. Citrón překrojte na polovinu a řezem dolů chvilku grilujte. Ozdobte s ním naservírovanou rybu.

PRAVÁ CHUŤ LÉTA

ŘÍMAN S PARMAZÁNEM

Jestli vám myšlenka grilovaného listového salátu připadá scestná, ještě jste neokusili tuhle dobrotu. Možná už ho nebudete chtít připravovat jinak…

Suroviny: 1 římský salát, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce parmazánu

Postup:

Římský salát podélně rozkrojte, na řezu potřete olejem, osolte a opepřete.

Na gril položte nejdříve řeznou stranou, hlídejte, bude to opravdu jen chvilka. Pak otočte a opečený řez zasypejte parmazánem. Podávejte okamžitě.

PRAVÁ CHUŤ LÉTA

JAHODOVÁ BRUSCHETTA

Krasojízda pokračuje! Třetím chodem na grilu je dezert. Ve sladké variantě oblíbeného italského předkrmu nebo svačiny mají rajčata volno a na dozlatova opečeném krajíčku chleba voní jahody.

Suroviny: 4 krajíčky dobrého světlého chleba, máslo, 1 lžíce cukru, asi 8 velkých jahod, jedlé květy nebo bazalka na ozdobu

Postup:

Krajíčky chleba lehce potřete máslem a namazanou stranou položte na gril. Na pánvi nebo na plátu krátce opečte 6 jahod nakrájených na plátky a posypaných cukrem (ovoce nesmí pustit moc vody). Jahody navrstvěte na opečené krajíčky chleba a doplňte plátky čerstvých jahod. Dozdobte kvítky nebo lístky.

PRAVÁ CHUŤ LÉTA

BAZALKOVÁ LIMONÁDA

Tu zvládnete bez grilu, ale hodí se mixér. Pokud nemáte klasický, postačí tyčový, nebo dokonce jen hmoždíř, kde rozdrtíte bazalku s medem a dolijete vodou. Bazalka pochází z Asie, ale je hvězdou zejména italské kuchyně. Kromě nádherné barvy, vůně a chuti má i další „superschopnosti“ jako léčivka: působí dobře na trávení, zklidňuje nervový systém nebo pomáhá při onemocnění ledvin.

Suroviny: 1 l vody, asi 300 g bazalky, 2 lžíce medu (nebo podle chuti), 1 limeta, led

Postup:

Všechny přísady rozmixujte dohladka, podávejte na ledové tříšti s plátky limety a lístky bazalky.

Líbil se Vám článek? Dejte mu like

Zařiďte si svůj domov